Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, John Boltont fogadja ma Vlagyimir Putyin Moszkvában, akitől elvárja tisztázza a helyzetet, miután Donald Trump elnök a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló 1987-ben aláírt szerződés felmondását helyezte kilátásba.

Az amerikai elnök azt állítja, hogy Oroszország és Kína folytatta a közepes hatótávolságú rakéták fejlesztését az ezt tiltó megállapodás ellenére. Az amerikai adminisztráció terve végeredményben Kínát célozza, aki nem lévén része a szerződésnek, szabadon gyárthatott közepes hatótávolságú rakétákat. Az Európai Unió konstruktív tárgyalásokat sürgetett az Egyesült Államok és Oroszország között az 1987-ben aláírt szerződés megőrzése érdekében. A Richard Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval folytatott megbeszéléseket követően Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára azt mondta: Moszkva kész együttmûködni Washingtonnal a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló megállapodás végrehajtásával kapcsolatban felmerült kölcsönös kifogások ügyében.

Az orosz biztonsági tanács tájékoztatása szerint a felek tárgyaltak arról is, hogy 2021-ben történő lejárta után öt évvel meghosszabbítsák a hadászati nukleáris fegyverek csökkentéséről megkötött Start-3 egyezmény hatályát. (Rador, MTI)