A Velencei Bizottság pénteken fogadta el végleges jelentését a román igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosításáról.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete úgy értékelte: az időközben hatályba lépett jogszabályok hátrányosan érinthetik az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét, negatív hatásuk lehet a korrupcióellenes küzdelemre.

A testület üdvözölte, hogy elhalasztották annak a vitatott rendelkezésnek a hatályba lépését, amely lehetővé teszi a bírák korkedvezményes nyugdíjba vonulását, azonban közölte, hogy a nemrég bejelentett sürgősségi kiigazítások egyéb elemeit még nem vizsgálták, így ezekről csak később tud véleményt nyilvánítani.

Ugyancsak pénteki ülésén tárgyalta a Velencei Bizottság a büntetőjogi törvények módosítását, megállapítva, hogy azok gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát. A szakértői testület azt ajánlja a román hatóságoknak, hogy értékeljék újra a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításait egy átfogó konzultáció során, és álljanak elő új, széleskörű társadalmi támogatottságot élvező és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő tervezettel.