A Velencei Bizottsághoz fordul a Nemzeti Liberális Párt az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet ügyében – tájékoztat az Agerpres hírügynökség a liberális pártelnökre hivatkozva. Ludovic Orban bejelentette: a mai nap folyamán véglegesítik a Nép Ügyvédjéhez intézendő megkeresést, amelyben vázolják a rendelet általuk alkotmányellenesnek vélt kitételeit, majd tájékoztató levelet küldenek az ügyben a Velencei Bizottságnak is.

Mint mondta: „A független szakértőknek tudniuk kell, hogy perverz módon olyan módosítások igazolására használták fel az ő presztízsüket, amelyek valójában ellentmondanak a Velencei Bizottság ajánlásainak”.

Cătălin Predoiu liberális képviselő, volt igazságügyi miniszter szerint a rendelettel Tudorel Toader igazságügyi miniszter „bezárta” az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget. A rendelet ugyanis hazaküld többtucatnyi DNA-ügyészt, ezáltal nyomozásokat állít le, elbátortalanítja a teljes intézményt és ösztönzi a korrupciót.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész szerint is súlyos zavarokat okoz a vádhatóságok – elsősorban a korrupcióellenes ügyészség – működésében az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet. Ennek egyes előírásai az alkotmányba ütközhetnek, ezért elemzik annak a lehetőségét, hogy felkérjék a Nép Ügyvédjét, támadja meg a jogszabályt az alkotmánybíróságon.

A három igazságügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet tegnap jelent meg a Hivatalos Közlönyben, egy nappal azután, hogy a kabinet elfogadta azt.