A székelyföldi születésű, jelenleg Budapesten élő és tevékenykedő Demeter Szilárd október 10-én járt a bukaresti Balassi Intézetben, ahol bemutatták a Kéket kékért című kisregénye román fordítását. A 2017-ben az Irodalmi Jelen Könyvek kiadásában megjelent kötetet Ferencz E. Judit fordította románra Vânătaie pentru vânătaie címmel és a Next Page Kiadónál látott napvilágot. 

 

Demeter Szilárd 1976-ban született Hargita megyében, Szentegyházán. Tanulmányait a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképzőben (1991-1995), majd Kolozsváron a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karán (1995–1999) végezte. 2004-ben a Debreceni Egyetem Filozófiai Intézetében PhD-képzésen vett részt (Az 1970-es, ’80-as évek politikafilozófiai/ideológiai cezúrái a romániai magyarság körében).

Három évig a Korunk filozófiai szerkesztője és több mint tíz évig a Kellék filozófiai folyóirat szerkesztője volt. Tizenöt évig a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusaként logikát és akadémiai szövegírást tanított a Filozófia Tanszéken, vezette az egyetemi kiadót és szerkesztette az egyetem tudományos lapját, a Partiumi Egyetemi Szemlét. 2007–2014 között Tőkés László európai parlamenti képviselő nagyváradi irodájának sajtófőnöke, irodavezetője volt. Szerepet vállalt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) létrehozásában, a 2012-es önkormányzati választások idején az EMNP kampánystábjának vezetője, a 2012-es parlamenti választások idején a kreatív igazgatója volt.

A Krónika országos napilap tárcaírója, a Kellék filozófiai folyóirat szerkesztője volt. A Reakció, a Mandiner, a Heti Válasz, a Magyar Idők és a 888.hu mellett publikált a Figyelőben is. 2014-ben bekerült a Századvég Politikai Iskola Alapítvány egyik munkacsoportjába. Az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális mellékletének volt a főszerkesztője, jelenleg lapigazgatója, az Erdélyi Médiatér Egyesület „nem hivatalos nagykövete”.

A Kellék filozófiai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, a Pro Philosophia Alapítvány alapító tagja, a Magyar Filozófiai Társaság tagja.

Kötetei:

Tempetőfi naplója (kisregény), Erdélyi Híradó-Előretolt Helyőrség, Kolozsvár 2001

Mondolat (kritika- és esszékötet), Erdélyi Híradó, Kolozsvár 2004

Egérfelügyelő (novellák), Concord Media Rt., Arad 2005

Lüdércnyomás (meseregény), Erdélyi Híradó Kiadó, Kolozsvár 2010

Kéket kékért (kisregény), Irodalmi Jelen Könyvek, Budapest 2017

Hármasoltár (kisregénygyűjtemény), Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2018