Az alkotmánybíróság részben elfogadta tegnap a legfelsőbb bíróság, a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és Klaus Johannis államfő által benyújtott alkotmányossági kifogásokat és az alaptörvénybe ütközőnek minősítette a büntetőeljárási törvénykönyv, valamint az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvény egyes módosításait – közölték az Agerpres hírügynökséggel alkotmánybírósági források.

Mint ismert, a perrendtartást a szociálliberális kormánykoalíció és az RMDSZ szavazataival módosították, arra hivatkozva, hogy ki kell igazítani a korábban alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyeket. A az ellenzék és az igazságügyi reform ellen rendszeresen tüntető civilek szerint a kormánypártok valójában korrupt politikusaik elszámoltatását próbálják akadályozni, az új perrendtartás pedig a bűnözőt, és nem áldozatát védi.

Az alkotmányellenes cikkelyek kijavítását célzó módosítás most visszakerül a parlamentbe, hogy a törvényhozók kijavítsák az újonnan bevezetett alkotmánysértő rendelkezéseket.