Rövid idő alatt négy vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a Beregszászi járásban, miután a Mirotvorec (Béketeremtő) szélsőséges szervezet a hét elején feltette személyes adataikat a kettős állampolgárságú kárpátaljaiakat listázó weboldalára.

Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója egy ukrán hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a beregszászi járási közigazgatási hivatal szociális védelmi osztályának, valamint a gazdaságfejlesztés és kereskedelem ügyeivel foglalkozó osztályának egy-egy vezető beosztású munkatársa elbocsátását kérte azt követően, hogy nevük felkerült a Mirotvorec honlapjára. Hozzátette, a szakemberek közös megegyezéssel távoznak – adta ma hírül egy kárpátaljai hírportál. Kárpátaljai ukrán sajtóértesülések szerint ugyancsak benyújtotta felmondását a mezõvári és a mezõgecsei iskola igazgatója. A Mirotvorec mindkettőjüket helyi önkormányzati képviselõkként listázta weboldalán.

A prozak.info kárpátaljai portál tegnapi cikke szerint a kárpátaljai magyarokra gyakorolt nyomás súlyos válságot idézhet elő a megye közigazgatásában. A magyar nemzetiségű tisztviselők ugyanis nem szeretnék kitenni magukat megtorló intézkedéseknek, így önként távoznak állásaikból – írta az orgánum, megjegyezve, hogy amennyiben nem áll le az elindult folyamat, a több százat is elérheti a távozó hivatalnokok száma. Hozzáfűzte: Kárpátalján nagyon sok a magyar nemzetiségű közhivatalnok, és igen nehéz lesz pótolni őket, ha felmondanak.