• UDMR Mureş îi cere demisia propriului viceprimar MAKKAI Gergely, după ce Consiliul Teritorial Permanent al Uniunii a evaluat activitatea lui şi s-a conturat o nemulţumire categorică cu privire la aceasta. În Târgu-Mureş a avut un ecou extrem de nefavorabil faptul că o delegaţie a administraţiei locale a călătorit din bani publici, pentru o săptămânâ, la o conferinţă despre pacea mondială, care a avut loc în Coreea de Sud. UDMR Târgu-Mureş a catalogat călătoria sud-coreană drept o excursie, care în opinia organizaţiei nu a adus niciun beneficiu urbei.
  • În parlamentul ucrainean a început ieri dezbaterea legii privind principiile politicii lingvistice de stat, care afectează în mod negativ minorităţile etnice. Conform legii unele dintre drepturile de utilizare ale limbii materne s-ar cuveni în locurile în care populaţia minoritară depăşeşte 33%, faţă de cei 10% prevăzuţi până acum. În opinia ministrului ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó această propunere de lege este inacceptabilă, deoarece în urma ei aproximativ 150.000 de maghiari din Ucraina Subcarpatică ar pierde dreptul de a-şi folosi limba maternă.
  • Ungaria va expulza şi ea un consul ucrainean, ca răspuns la faptul că autorităţile de la Kiev l-au declarat persona non grata pe consulul ungar de la Berehove.
  • Fundația Dreptul la Educație și OTP Bank România aniversează astăzi, la București de la ora 9:30, un an de la înființarea primului centru de educație financiară din România. De ademenea va fi dezvăluit în exclusivitate studiul ”Educația financiară la români” și va fi lansat oficial modulul de cursuri pentru adulți ”OTP Financial Fitness”. Programele OK Center ale Fundației sunt gratuite şi dezvoltate pe baza unei metodologii proprii, create de echipa OTP Fáy András, în peste 20 de ani de cercetare. INSERT: DIÓSI László – CEO, OTP Bank România; coordoantorul de program Nora DOBRE
  • Fizicianul BARABÁSI Albert-László și-a prezentat, ieri, noua carte la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, iar astăzi va ajunge la Miercurea Ciuc, orașul lui natal. Numele lui Barabási Albert-László figurează printre cei mai citaţi zece fizicieni ai lumii. Este cercetător în domeniul teoriei reţelelor și expert al teoriei haosului. Cartea lui întitulat „Linked – noua ştiinţă a reţelelor” a apărut la Editura Brumar anul trecut în traducerea lui Marius Cosmeanu. CORESPONDENȚĂ
  • Vorbim despre vernisajul expoziţiei sculptorului VETRÓ András, care a avut loc ieri seara în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Vetró András a participat la mai mult de 100 de expoziții de grup. Numeroase piețe și străzi ale orașului Târgu Secuiesc sunt ornamentate cu sculpturile sale, care comemorează personalitățile importante ale regiunii Trei Scaune. De asemenea, operele sale de for public sunt instalate și în diferite localități din Ungaria, Ucraina, Slovacia și Slovenia.
  • În acest weekend (6-7 octombrie 2018) va fi organizat, în București, un nou seminar de muzică Kodály pentru profesori de muzică și muzicieni. Cursurile vor fi susținute la Institutul Balassi din Bucureşti de PLATTHY Sarolta, profesor specialist al Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Pe parcursul celor 10 ore de seminar, profesorii de muzică și muzicienii își vor putea diversifica și perfecționa tehnicile și metodele de predare și interpretare a muzicii prin metoda Kodaly, metoda de predare-învăţare a muzicii de renume mondial, inclusă în anul 2017 pe lista patrimoniului cultural spiritual al UNESCO.
  • Aproximativ 200 de persoane, elevi și adulți din Sfântu Gheorghe, vor participa astăzi, la flashmob-ul intitulat „Împreună prin dans”, în Piața Centrală. Prin acest eveniment organizatorii (un club de dans local) își propun educația prin metode nonformale, prin artă, și să-și promoveze multiculturalitatea, toleranța în relațiile interetnice. INSERT: organizatoarea Marton Enikő.
  • Astăzi, în galeria Quadro 21 din Cluj Napoca, de la ora 19, va avea loc vernisajul expoziției The Best Work of My Life de JOVÁNOVICS György. Expoziția dorește să evoce un moment important din 1970, anume vernisajul expoziției Jovánovics-Nádler, pentru care Jovánovics a pregătit o emisiune radio, copiind în întregime formatul unei emisiuni de știri de la postul național de radio și emițând-o în paralel cu ora de știri. În termeni actuali putem spune că a produs un veritabil fake news. Această lucrare este considerată de sculptorul din Ungaria ca fiind cea mai bună operă din viața sa, un moment în care arta și viața s-au contopit total.Expoziția face parte dintr-o serie care își propune prezentarea unor momente de vârf și a contextelor specifice ale artei progresiste de dincolo de Cortina de Fier.
  • Festivalul Internațional de Carte Transilvania sărbătorește Centenarul Marii Uniri printr-un eveniment inedit: Marea Lectură. Mâine, 6 octombrie 2018, ora 10.00, cărțile vor prinde glas în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Organizatorii așteaptă 10.000 de cititori să li se alăture într-o tentativă oficială de intrare în GUINNESS WORLD RECORDS™ la secțiunea „Most people in a reading relay”.

Bejegyzés navigáció