Első novemberi ülésén szavaz az Európai Parlament Romániáról – jelentette be ma az Európai Unió soros elnökségét képviselő Juliane Bogner-Strauß az Európai Parlament plenáris ülésén. A Románia jogállamiságának helyzetéről tartott vitán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kijelentette: aggodalommal figyelik a romániai fejleményeket, és visszalépést tapasztaltak a reformfolyamatban. Ez szerinte gyengíti a román állam helyzetét az Európai Unióban. Ha nem történik változás, lépéseket kell tenni. “Ha brutálisan kell értékelnünk, azt megtesszük. Ez nem fenyegetés” – fogalmazott Timmermans, aki hozzátette: a következtetések nem a román nép ellen vannak, minden tagállammal szemben egyformán járnak el. Romániának vissza kell térnie az eredeti reformokhoz. Frans Timmermans hangsúlyozta: az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes küzdelem elengedhetetlen sarokköve egy erős Romániának az Európai Unióban, márpedig ezeket jelentősen gyengítené, amennyiben változtatás nélkül fogadnák el a vitatott törvényeket.

Az Európai Parlament plénumában felszólalt Viorica Dăncilă román miniszterelnök is, aki hangsúlyozta: vissza kell adni az igazságszolgáltatás függetlenségét, a kormány pedig jóhiszeműen jár el, és figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait. Kijelentette: az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében Romániáról készült jelentésekben nem esik szó a jogsértésekről, sem a hírszerző szolgálatok és az igazságszolgáltatási intézmények közötti együttműködési megállapodásokról. Az igazságügyi törvények módosításai visszaadják a bírók függetlenségét, semmiképpen nem korlátozzák azt – mondta a kormányfő, aki hangsúlyozta: tiszteletből vesz részt a EP-vitán, nem azért ment Strasbourgba, mert számadással tartozna.

A román miniszterelnök és az igazságügyi miniszter tegnap este is találkozott Strasbourgban Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével. A kormány közleménye értelmében az egyeztetésen Viorica Dăncilă arról biztosította Timmermanst, Románia mindent megtesz annak érdekében, hogy 2019 első felében esedékes soros EU-elnöksége sikeres legyen. Tudorel Toader igazságügyi miniszter az Antena 3 televíziónak azt nyilatkozta: Timmermans világosan kijelentette, hogy Románia esetében „szóba sem jöhet a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítása, itt ugyanis más a helyzet, mint Magyarországon vagy Lengyelországban”.