Nem álltak az Amerikai Egyesült Államok mellé a nagyhatalmak Irán ügyében az ENSZ-közgyűlésen. Az EU, Kína és Oroszország megállapodott New Yorkban Iránnal abban, hogy továbbra is támogatja az iráni exportot és importot az erre a célra létrehozott „különleges gazdasági egységgel” mindaddig, amíg az uniós törvények szerint legális üzletekről van szó.

Ennek a lényege, hogy az olajat európai termékekre cserélik, pénzforgalomtól mentesen – hogy az amerikai korlátozások érvénytelenek legyenek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök is megerősítette, hogy országa az amerikai szankciók ellenére továbbra is vásárol majd földgázt Irántól.

Donald Trump amerikai elnök felszólalásában élesen bírálta Iránt és azzal vádolta meg, hogy az ország a külföldi terrorizmus szponzora. Majd sürgette a világot, hogy minél hamarabb szigeteljék el az országot.

Hasszán Rohani iráni elnök pedig azt hangsúlyozta: Teherán elkötelezett az egyezmény mellett, az Amerikai Egyesült Államok pedig nyomást fektet más országokra, hogy szegjék meg az atomszerződést.