• Astăzi la Biblioteca Centrală Universitară din București va avea loc dezbaterea cu tema „100 ani – România Modernă şi rolul minorităţilor – Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitar”. La eveniment vor fi prezenţi personalităţi ale vieţii publice şi politice din România şi Germania (ora 16:00).
  • Dálnoky Réka a câştigat concursul de dramaturgie cu opera „Şirul erorilor”, concurs lansat de UDMR şi Fundaţia „Communitas” cu ocazia Anului Centenar. Premiile concursului de dramaturgie “O sută de ani în casa scărilor” au fost decernate duminică seara, la Cazinoul din Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Dramei Maghiare. Demény Péter a câştigat locul al doilea cu drama “Vis furtunos”, iar pe locul al treilea s-a clasat K. Kovács István cu drama ” Tabuuri transilvane sau 30 din 100″. Concurentul situat pe locul întâi a fost premiat cu 10.000 lei, cel de-al doilea cu 7500 lei, iar al treilea cu 5000 lei.
  • Avem un reportaj despre cea de a XI-a ediție a Taberei de scriitori de la Lăzarea (jud. Harghita), care s-a încheiat ieri (23 septembrie), și care a avut ca temă un nou volum de istorie a literaturii maghiare din Transilvania, semnat de istoricul literar Kántor Lajos (decedat anul trecut) și Láng Gusztáv. Cartea a apărut la editura Bookart a.c.
  • UDMR cere electoratului să-și exercite dreptul democratic, să participe la referendum și să voteze fiecare, conform conștiinței – a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, în urma întâlnirii de vineri a Consiliului Permanent al Uniunii.
  • Prezidiul naţional al Partidului Popular Maghiar din Transilvania recomandă alegătorilor maghiari din Transilvania să participe la referendumul din zilele de 6-7 octombrie şi să voteze cu „DA”.
  • Până la 25 septembrie se pot înscrie elevii din clasele VII-XII la concursul prin scrisori organizat pentru a 11-a oară de către Casa Tradiţiilor din Budapesta. Tematica concursului din acest an sunt construcţiile populare tradiţionale. Problemele sunt transmise prin email şi răspunsurile se dau tot prin aceeaşi metodă. Participarea este gratuită, iar în afară de premiile constând în cărţi, cei mai buni 20 de concurenţi vor participa la o tabără gratuită în vara anului viitor.
  • În datele de 6 și 7 octombrie 2018 va fi organizat în București un nou seminar de muzică Kodály pentru profesori de muzică și muzicieni. Cursurile vor fi susținute la Institutul Balassi din Bucureşti de Sarolta PLATTHY, profesor specialist al Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Pe parcursul celor 10 ore de seminar, profesorii de muzică și muzicienii își vor putea diversifica și perfecționa tehnicile și metodele de predare și interpretare a muzicii prin metoda Kodaly, metoda de predare-învăţare a muzicii de renume mondial, inclusă în anul 2017 pe lista patrimoniului cultural spiritual al UNESCO.

Bejegyzés navigáció