A Legfelsőbb Ügyészség tegnap a csendőrség vezetőjének, annak első helyettesének, valamint a fővárosi csendőrség vezetőjének tudomására hozta, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.

Mint arról beszámoltunk, az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében, hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja az ügyészség Ionuţ Cătălin Sindile ezredest, a csendőrség vezetőjét, Gheorghe Sebastian Cucoş helyettest, valamint Laurenţiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét.

A vádhatóság szerint Laurenţiu Cazan őrnagy, a Győzelem térre augusztus 10-én kivezényelt csendőri erők vezetőjeként, a közrend törvényes visszaállításának látszatát keltve parancsot adott a tömeg erőszakos feloszlatására, és ezzel megsértette a tiltakozók szabad véleménynyilvánításhoz valamint a gyülekezés szabadságához való jogát, továbbá a csendőrség működését szabályozó törvény több cikkelyét. A katonai ügyészek úgy vélik: a csendőrök visszaéltek a felszerelésükhöz tartozó eszközök használatával, indokolatlanul erőszakosak voltak még gyerekekkel szemben is, emiatt nagyszámú résztvevő megsebesült.

Az augusztus 10-i tüntetésen történt csendőri fellépés ügyében a katonai ügyészség vizsgálódik, miután 770 feljelentést nyújtottak be olyan személyek, akik bántalmazást szenvedtek el a tüntetésen történt hatósági közbelépés következtében.