Az Európai Bizottság arra kéri az érdekelt feleket, hogy véleményezzék a román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz által az uniós jognak való megfelelés szándékával benyújtott kötelezettségvállalásokat – közölte tegnap az uniós bizottság.

A tájékoztatás szerint az EB 2017 júniusában végzett vizsgálatát követően aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Transgaz uniós versenyszabályokat sérthet a hazánkból származó földgázexport korlátozásával. Mint közölték, ez akár a gázexporthoz szükséges infrastruktúra megépítésének késleltetését jelentheti, de a gázszállítások kereskedelmi szempontból fenntarthatatlanná tehetők az összekapcsolási díjak emelésével is.

A bizottságnak az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt felvetett aggályaira válaszul a gázszállítási rendszerüzemeltető olyan kötelezettségvállalásokat ajánlott fel, amelyek lehetővé tennék a Romániából származó földgáz más tagállamokba, különösen Magyarországra és Bulgáriába irányuló exportját. A Transgaz javaslatai között szerepel, hogy évi 0,1 milliárd köbméterről 4 milliárd köbméterre növeli a kiviteli kapacitást Magyarország és Bulgária összekapcsolási pontjain. Vállalja, hogy nem tesz különbséget az exportra szánt gáz ára és a belföldi tarifák között, valamint nem gördít semmiféle akadályt a gázexport elé. A Transgaz vállalta továbbá, hogy a kötelezettségvállalások 2025 végéig hatályban maradnak, és egy megbízott ellenőrzi azok betartását.

Amennyiben egy vállalat megszegi kötelezettségvállalásait, az EB a vállalat forgalmának akár 10 százalékát kitevő összegű bírságot is kiszabhat anélkül, hogy bizonyítania kellene az uniós trösztellenes szabályok megsértését – tették hozzá a bizottság közleményében.