Az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete szerint kettős mércét alkalmaz az oktatási minisztérium, amikor szeparatista jellegű politikai megnyilvánulásnak tekinti és elítéli, hogy a helyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai június 4-én az iskola udvarán az egykori Nagy-Magyarország térképét rajzolták fel, de nem kifogásolja a román iskolák által centenáriumi vizuális elemként használt, Besszarábiát is magába foglaló térképeket Nagy-Romániáról.

A Trianon előtti Magyarország földrajzi kiterjedése ugyanolyan történelmi tény, mint a két világháború közötti Nagy-Romániáé – áll az RMDSZ-szervezet állásfoglalásában, amelyet a Krónika című napilap ismertetett mai számában. A szervezet szerint hamis és teljes mértékig megalapozatlan vádak alapján szeretné megbüntetni az oktatási tárca a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola vezetőit és tanárait.

Az RMDSZ az erdélyi magyarság és Székelyudvarhely elleni támadásként értékelte a minisztériumi elmarasztalást. A szervezet leszögezte: teljes mértékben támogatja a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolát, annak vezetőit és pedagógusait.