Az Alkotmánybíróság ma várhatóan elbírálja a közigazgatási kódex ellen beterjesztett – a kisebbségi jogok csorbítását célzó – óvásokat, amelyeket a közigazgatási törvénykönyv elfogadása után az ellenzéki pártok és Klaus Johannis államfő nyújtottak be.

A Cemo közleménye szerint két jogvédő civil szervezet, a nyelvhasználati jogokért küzdő marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo), valamint a szólásszabadság és a kisebbségi jogok védelmével foglalkozó bukaresti Active Watch próbál segíteni az Alkotmánybíróságnak abban, hogy a közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatos óvások elbírálása során ne csorbuljanak a kisebbségi jogok. A dokumentumban az alkotmánybírák figyelmébe ajánlották azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyeket Románia ratifikált, és amelyeket az alkotmány értelmében tiszteletben kell tartani, és jóhiszeműen kell alkalmazni. A Cemo arra figyelmeztetett, hogy az óvások alkotmánybírósági elfogadásával a romániai magyarság olyan anyanyelvhasználati jogokat veszítene el, amelyek 2001 óta érvényben vannak.

Az RMDSZ tegnap este közölte, hogy hétfőn úgynevezett baráti levelet küldött a taláros testületnek, amelyben a magyar közösség szerzett jogainak a visszavonási kísérletére figyelmeztet.