Ténylegesen is birtokba vehette a nagyváradi római katolikus püspökség a 70 éve államosított püspöki palotát – közölte tegnap a Bihar megyei önkormányzat elnöki kabinetjének sajtóosztálya.

A püspöki palota kulcsát Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke adta át csütörtökön Böcskei László megyéspüspöknek azt követően, hogy az épületből kiköltözött a megyei tanács alárendeltségében működő Körösvidéki múzeum. A római katolikus egyház 1996-ban igényelte vissza az épületet, és nyolc év pereskedés után, 2004-ben szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát. Ekkor a múzeum ötéves haladékot kapott a kiköltözésre, ám erre mintegy tizenöt évet kellett várni.

A püspökség 2017 nyarán közölte: az Európai Uniótól remélt támogatást az épület felújításához, de miután a pályázati feltételeket úgy alakították, hogy nem pályázhatott, a magyar állam támogatásával lát neki a felújításnak. A már elkezdett munkálatokat a magyar kormány csaknem kétmilliárd forinttal támogatta. A csaknem 6000 négyzetméter hasznos területtel rendelkező nagyváradi római katolikus püspöki palotát Délkelet-Európa és Románia legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemlékeként tartják számon.

A palota 1762 és 1776 között épült a Budavári Palota átalakításán is dolgozó bécsi császári építész, Franz Anton Hillebrandt tervei alapján.