A Romániai Német Demokrata Fórum kéri Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy határolódjon el és váljon meg tanácsadójától. Darius Vâlcov az egyik közösségi portálon olyan kisfilmet tett közzé, amely náci szervezetként mutatta be a romániai németek szervezetét, és Hitler-bajusszal ábrázolta Klaus Johannis államfőt, a fórum korábbi elnökét.Darius Vâlcov vasárnap posztolta közösségi oldalán a kisfilmet, majd a kedvezőtlen reakciókat látva törölte azt.

Tiltakozó levelet küldött a miniszterelnöknek a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja, Darius Vâlcov azonnali felmentését követelve.

Aggodalmának adott hangot a romániai holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet is. A német fórum náci identitásának a gondolatát pár nappal korábban Liviu Pop volt oktatásügyi miniszter, szociáldemokrata párti szenátor is felvetette.

Az ügyben megfogalmazta álláspontját Gunther Krichbaum, a Bundestag EU-ügyi bizottságának elnöke is, aki a hotnews.ro hírportálnak elmondta: a két román politikus kijelentései ártanak a román-német kapcsolatoknak, és amennyiben a bukaresti kormány nem határolódik el ezektől a megnyilvánulásoktól, az azt jelenti, hogy egyetért velük.