A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői büntetőjogi panaszt nyújtanak be Liviu Dragnea ellen, mert az alsóházi elnök nem hívott össze rendkívüli ülésszakot – jelentette be hétfőn Ludovic Orban, a PNL elnöke. A feljelentést megvitatták a pártban, de nem jutottak közös nevezőre, így abban állapodtak meg, hogy minden egyes képviselő szabadon eldöntheti, hogy aláírja-e a dokumentumot vagy sem.

A PNL elnöke szerint „nem tűrhetik” a rendkívüli ülésszak összehívására vonatkozó kérés figyelmen kívül hagyását, mert ez egy „súlyos precedenst” teremthet.

Ludovic Orban emlékeztetett: a rendkívüli ülésszak összehívását az augusztus 10-i tüntetés „brutális elfojtását” kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozásáért, valamint „az afrikai sertéspestis visszaszorításáért felelős kormányzati tényezők mulasztásait” kivizsgáló bizottság felállítása érdekében kérték.

A PNL elnökét saját pártján belül többen bírálták egy büntetőjogi feljelentés miatt, amelyet Ludovic Orban a miniszterelnök ellen nyújtott be – jogi útra terelve egy politikai vitát.