Brazíliában az ország romlásának és a korrupció elterjedtségének jelképévé vált a tűz martalékává vált Nemzeti Múzeum. Az utcára vonult lakosság a kormányt hibáztatja azért, hogy gyakorlatilag odaveszett Brazília történelmi öröksége. A vasárnap este fellobbanó lángok a kiállított tárgyak nagy részét felemészthették.

Luiz Duarte, az intézmény egyik alelnöke a tüntetés előtt a mindenkori kormányokat okolta a tűzvészért. Szerinte nem biztosítottak elég pénzügyi támogatást a múzeumnak, hagyták, hogy az épület tönkremenjen, illetve, hogy megfelelő tűzbiztonsági berendezés nélkül maradjon, miközben a kormány bőven költött a 2014-es focivébé stadionjaira. Az egy stadionra költött pénznek a negyede elég lett volna a múzeumépület biztonságának megteremtéséhez – mondta Duarte.

A tűz keletkezésének idején csak az előírt négy biztonsági őr tartózkodott az épületben – mondta Sergio Sa Leitao kulturális miniszter. A tűzről kaptak jelzést, de a fészkét csak sokára találták meg, és akkor már késő volt, hogy ők maguk meg tudják fékezni.