A német védelmi miniszter ma Bécsben felszólította az olasz kormányt, hogy ne sodorja veszélybe önkényes lépésekkel az EuNavforMed, avagy a Sophia nevű európai uniós haditengerészeti missziót. Ursula von der Leyen az EU-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos informális találkozóján bejelentette: jelen esetben az uniós missziók hitelessége és megbízhatósága is kockán forog.

A Sophia misszió 2015 nyarán indult: elsődleges feladata a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése és a líbiai parti őrség kiképzése. Az elmúlt három évben azonban mintegy 50 ezer hajótöröttet is kimentettek a Földközi-tengerből, akiket kivétel nélkül Olaszországba szállítottak.

Az olasz kormány kifogásolta, hogy egyedül viseli a misszió terheit, és a szabályok megváltoztatását követelte. Róma tegnap egy koordinációs központ létrehozását javasolta, amely elosztaná az uniós tagállamok között a Sophia művelet keretében kimentett migránsokat. Az olasz kabinet azzal fenyegetőzött, hogy lezárja kikötőit a misszióban részt vevő hajók előtt, ha nem teljesítik követeléseit.

Von der Leyen azt hangsúlyozta, hogy a migránsok elosztása nem a védelmi miniszterek, hanem a belügyi tárcavezetők, valamint az állam- és kormányfők hatáskörébe tartozik.