Csaknem egymilliárd euróból új terminállal bővítik a bukaresti Otopeni-Henri Coanda nemzetközi repülőteret. A kormány tegnapi ülésén fogadta el a beruházás technikai és gazdasági tervét. Nelu Barbu kormányszóvivő elmondta: az egymilliárd eurós projektből egy százezer négyzetméteres, 25 beszálló kapus új terminált építenek, a repülők kiszolgálására alkalmas 650 ezer négyzetméteres területtel.

Az új terminálon 56 repülőgépnek lesz állóhely. A projekt része egy 9600 személygépkocsi befogadására alkalmas parkoló létesítése is. Az új terminál 60 hónapon belül épül meg a kivitelezési szerződés aláírásától számítva. A szóvivő nem közölte, hogy mikorra várható a szerződés aláírása.

Az Otopeni-légikikötőt legutóbb 2012-ben bővítették. A beruházás a repülőtér saját bevételeiből valósul meg, a kisajátításokért fizetendő kártérítést a közlekedési minisztérium biztosítja.

Az idei első fél évben 6,33 millió utasa volt az Otopeni-Henri Coanda nemzetközi repülőtérnek. A 49 légitársaságot kiszolgáló légikikötőt tavaly 12,8 millió utas használta, ami rekord a repülőtér történetében, és 16 százalékos növekedés az előző évhez mérten.