A kormány elfogadta a Ploieşti-Comarnic-Brassó autópálya megalapozó tanulmányára vonatkozó határozattervezetet – jelentette be a kabinet tegnapi ülését követően Nelu Barbu szóvivő. Mint mondta: ez az első projekt, amely a köz- és a magánszféra partnerségével valósul meg. A versenytárgyalást szeptemberben írják ki és abban bíznak, hogy év végéig aláírásra kerül a szerződés.

A szóvivő szerint a 107 kilométer hosszú pályaszakasz építési határideje négy év, a karbantartási szerződést 20 évre írják alá. A közszféra 25, a magánszféra 75 százalékkal járul hozzá a projekt 1,36 milliárd euróra becsült költségeihez – részletezte a szóvivő. A megalapozási tanulmány szerint bónusz jár a kivitelezőnek, amennyiben határidő előtt befejezi a munkálatokat, de büntetést számítanak fel késés esetén. A sikerdíj évi százmillió euró, a késésért ugyanezt az összeget kell fizetni – mondta el Nelu Barbu.

A tervek szerint Ploieşti és Brassó közötti pályán 14 viadukt, 33 híd és egy több mint 2 és fél kilometeres alagút is lesz.