Több mint 220 ezer lej kártérítést fizettek ki az afrikai sertéspestis által érintett gazdáknak – tájékoztat az Agerpres hírügynökség az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság elnökére hivatkozva. Geronimo Brănescu tegnap kijelentette: eddig országszerte 1.890 gazdaságot és sertésfarmot érintett a kór. A 220 ezer lejt 84 jóváhagyott aktacsomagra fizették ki, 681 aktacsomag még elbírálás alatt van. Az összkár – becslésük szerint – meghaladja a 6 és fél millió lejt.

Brănescu hozzátette: 11 nagy sertésfarmon is kimutatták a vírus jelenlétét, ezekben összesen 73.351 sertést pusztítottak el. Erdélyben Szatmár megyében hat, Biharban 28 gócot tartanak számon, Szilágy megyében eddig csak vaddisznók estek áldozatul a kórnak.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter kimutatása szerint augusztus 27-én az ország tíz megyéjében volt jelen a vírus, 121 ezer sertést pusztítottak el.

Klaus Johannis államfő felkészületlenséggel és mulasztással vádolta a kormányt. Az elnök felszólította a kabinetet, hogy sürgősen hozza meg az afrikai sertéspestis terjedését megakadályozó intézkedéseket és mielőbb kártalanítsa az érintett tenyésztőket. A román hatóságok ugyanakkor pénzügyi támogatást kértek az Európai Bizottságtól az afrikai sertéspestis hatásainak leküzdésére és megoldásokat várnak a külföldi szakemberektől a betegség elterjedésének megfékezésére.

Bulgária befejezte a kerítésépítést

Bulgária befejezte a kerítésépítést a bolgár-román határon – közölte az Agerpres a bolgár Novinite hírügynökségre hivatkozva. A négy hét alatt elkészült 133 kilométeres szögesdrót-kerítés a vándorló vadállatokat hivatott elriasztani. Így védekezik Bulgária az ellen, hogy a vándorló vadállatok átjuttassák a Romániát sújtó afrikai sertéspestis kórokozóját. Janko Ivanov bolgár mezőgazdasági miniszterhelyettes rendkívül aggasztónak vélte a romániai afrikai sertéspestis-járványt, különös tekintettel arra, hogy a bolgár határtól alig ötven kilométerre található legnagyobb romániai sertésfarmot, Brăila megyében, elérte a fertőzés.