Peste 1 milion 128 de mii de semnături sunt valide (din 1.320.246) după verificarea autencităţii semnăturilor pentru Iniţiativa Cetăţenească ””Minority SafePack””. Adeverinţele despre semnăturile valide vor fi înaintate Comisiei Europene. Executivul de la Bruxelles are la dispoziţie trei luni pentru a organiza o dezbatere publică în Parlamentul European, respectiv pentru formarea şi prezentarea propriul său răspuns. Însă, conţinutul Minority SafePack va fi abordat propriu-zis după alegerile pentru Parlamentul European, care va avea loc anul viitor, în luna mai, de noua Comisie Europeană şi de noul Parlament European.

Preşedintele Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale, ieri, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind Codul administrativ al României, criticând printre altele articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală. Avem reacția lui Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

O sută de tineri din țară participă, săptămâna aceasta, la tabăra intitulată „Școala Națională de Democrație”, găzduită de Centrul de Agrement Pădureni, jud. Covasna. Programul ediției din acest an pune accentul pe etică și integritate, având ca partener Direcția Generală Anticorupție. Evenimentul, aflat la cea de-a VII-a ediție, este organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna și Asociația „Pro Democrația”.

Lipsa forţei de muncă s-a generalizat în ultima perioadă. În judeţul Harghita numărul locurilor disponibile s-a dublat faţă de 2010, iar numărul angajărilor a scăzut. Dacă în 2010 din 6500 de locuri de muncă vacante au putut fi ocupate 5600, anul trecut pentru cele 11.000 de locuri de muncă nu au fost decât 4200 de solicitanţi. Cel mai plauzibil motiv este emigrarea forţei de muncă – spune unul dintre angajaţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Harghita.

487 de fermieri, din 17 localități covăsnene au depus la primării solicitări de evaluare a pagubelor, însă numărul acestora ar putea fi mai mare de atât, întrucât nu toți agricultorii au făcut astfel de cereri.

Ungaria va demara un nou program de subvenţionare pentru susţienrea organizaţiilor maghiare de peste hotare care sprijină familiile. Programului i-au fost alocaţi aprox. 2,90 de milioane de lei. Cererile de finanţare cor fi jurizate încă înainte de finele anului.

Astăzi, la ora 10:30, are loc la Sfântu Gheorghe, conferinţă de presă susţinută de primarii municipiilor Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras, şi Miercurea Ciuc, Raduly Robert-Kalman privind Turul Ciclist al Ţinutului Secuiesc.

Între 2-6 august se desfășoară festivalul “Săptămâna Haferland”, care este cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania. Cea de-a șasea ediție a Săptămânii Haferland va include 10 localități, printre care Archita, Roadeș, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Bunești, și Viscri.

Înmormântarea profesorului dr. Paul Philippi, una dintre personalitățile de excepție ale minorității germane din România, va avea loc sâmbătă, 4 august, la Cimitirul Evanghelic din Brașov. Philippi a fost care – cu diplomație și tenacitate – a reușit să schimbe paradigma politicienilor față de minoritatea germană, și anume în a nu discuta despre problemele minorității decât în prezența reprezentanților ei.

Bejegyzés navigáció