Bekérették a dél-afrikai külügyminisztériumba csütörtökön Jessye Lapennt, az Egyesült Államok nagykövetségének ügyvivőjét, tiltakozásul az amerikai elnök Twitter-bejegyzése miatt, amelyben a pretoriai kormány földosztási politikáját kifogásolta – közölte a Reuters brit hírügynökség az ügyre rálátással bíró egyik tisztségviselőre hivatkozva.

A Reuters szerint az amerikai elnök Twitter-üzenete a Fox News televízión sugárzott egyik műsorára lehetett válasz, amelynek fő témája a dél-afrikai földkérdés, és a fehér farmerek ellen elkövetett gyilkosságok voltak. A DPA német hírügynökség emellett fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Trump Twitter-bejegyzésével ellentétben nem koboztak el földet fehér farmerektől, a földkérdésről jelenleg élénk társadalmi vita zajlik, és egy parlamenti bizottságot is létrehoztak nyilvános meghallgatásokra.

A dél-afrikai külügyminiszter szerint „sajnálatos, hogy a Twitter-üzenet téves információn alapul”. Az államfő egyik szóvivője faji ellentétek szításával vádolta az amerikai elnököt.