A bukaresti kormány költségvetési megszorításokkal próbálja ellehetetleníteni az elnöki hivatalt és így Románia nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését veszélyezteti – vélekedik Klaus Johannis. 

Az államfő – Mădălina Dobrovolschi szóvivő tegnapi sajtónyilatkozata révén – bírálta a kormány által bejelentett, küszöbön álló költségvetés-kiigazítást, amely számításaik szerint csaknem húsz százalékkal csökkentené az elnöki hivatal költségvetését, és forrásokat vonna el a külügyminisztériumtól, illetve a titkosszolgálatoktól is.

Johannis szerint a kormánytöbbség a „költségvetési szabotázs” eszközével is meg akarja gátolni őt alkotmányos feladata teljesítésében. Ilyen mértékű költségvetési elvonás esetén az elnöki hivatal nem tudja szeptemberben vendégül látni a Három Tenger Kezdeményezés államfői értekezletét, a kezdeményezés első üzleti fórumát, és nem lesz képes megfelelő módon felkészülni az Európai Unió soros elnökségének ellátására sem.

Az elnök szerint a kormány feladata a költségvetési politika meghatározása, de nem léphet fel önkényesen, nincs joga politikai megfontolások alapján ellehetetleníteni más állami intézmények tevékenységét.

A pénzügyminisztérium álláspontja „változatlan”a költségvetés-kiigazításról

A pénzügyminisztérium egy átiratot kapott tegnap az Államelnöki Hivataltól arról, hogy az intézmény szerint mely összegeket nem kellene elvonni a költségvetéséből – idézi az Agerpres hírügynökség Eugen Teodorovici pénzügyminisztert, aki bejelentette: a válasz NEM. Teodorovici rámutatott, a költségvetés végrehajtásának ellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy az Államelnöki Hivatal a kiutalt összegből 16 milliárd lejt nem használt fel, a pénzügyminisztériumnak pedig kötelessége átirányítani a pénzt oda, ahol szükség van rá. A tárca informatikai rendszerében fellelhető adatok szerint az összesen 57 millió lejből az Államelnöki Hivatal ezidáig 36,5 millió lejre kötött szerződést, a külföldi kiszállásokra egész évre kiutalt 8 millió lejből pedig 2,2 millió lejt használtak fel augusztus 6-áig. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: még nem zárultak le az egyeztetések az Államelnöki Hivatal alkalmazásában álló szakemberekkel, a tárca honlapjára feltöltött tervezet pedig módosulhat, amennyiben az intézmény új érvekkel áll elő. Amíg a kormány nem hagyja jóvá augusztus 20-i ülésén a költségvetés-kiigazítást, ez csak egy tervezet – nyomatékosította Teodorovici.