Elítéli az államfő kisebbségellenes lépését az ActiveWatch. A bukaresti civil szervezet állásfoglalása szerint a 90-es évekbe vetné vissza Romániát, ha az alkotmánybíróság helyt adna Klaus Johannis államfő óvásának, és korlátozná a kisebbségek nyelvhasználati jogait. 

Az ActiveWatch azt követően fogalmazta meg álláspontját, hogy az államfő megtámadta az alkotmánybíróságon a kihirdetésre váró új közigazgatási törvénykönyvet, óvásában pedig számos kifogást fogalmazott meg a kisebbségi anyanyelvhasználatot pontosító vagy bővítő előírások ellen.

Korábban Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője is érthetetlennek és aggasztónak nevezte azt, hogy Klaus Johannis államfő 17 éve hatályos, nemzetközi szerződésekben is szereplő kisebbségi jogokat törölne el.

Az idén tavasszal megalakult, gyergyószentmiklósi székhelyű Székely Figyelő Alapítvány, a Szekler Monitor pedig a Klaus johannis államfőnek, illetve a Hargita, Maros és Kovászna megyei prefektusnak címzett petíciójában a kisebbségi jogok betartását kéri.