Eredményről van szó, de nem futballmeccs végkimeneteléről. Jó lenne, ha a kolozsvári CFR Malmöben 3—1-re győzne! – akkor továbbjutna. De, ne áltassuk magunkat… Itt most egy politikai meccs eredményét regisztráljuk. Napi eredmény ugyan, de jó. Klaus Iohannis román államfő az Alkotmánybíróságon megtámadta a Parlament által elfogadott Közigazgatási Törvénykönyvet, mondván: „Romániában hivatalos nyelv a román.” És 100 oldalas dolgozatot írt erről – elnöki óvásként. Vagyis az államfői székben ülő kisebbségi származású ember felfedezte a spanyolviaszt – ez nem semmi! Gólt lőtt nekünk – mert esély van rá, hogy az Alkotmánybíróság neki ad igazat. Az Alkotmánybíróság ugyanis politikai bíróság. Egy-egy párt nevezi ki – bocsánat, juttat talárt e bíróság minden egyes tagjának. Tehát ott is van politikai többség és politikai kisebbség… A többség pedig tudja azt, hogy a Parlamentben – szemkiszúrásból – nyugodtan elfogadhat egy kisebbségeket védelmező törvényt, mert az Alkotmánybíróságon szemrebbenés nélkül visszavonhatja. Hát, ilyen a politika! Ezért is kellene valami jobbat kitalálni nála…

Viszont a napokban az exkluzív nacionalisták három gólt is kaptak. Az első, és legnagyobb, a Minority Safepack – vagyis a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezés győzelme: 1 millió 128 ezer 385 támogató aláírást kapott. (Kapott ő többet is, de közülük ennyi volt érvényes – az elfogadásához pedig legalább 1 millió aláírás kell, ami összejött, bőven.) Vagyis, kiegyenlítettünk.

Szép gólt rúgtak a két kézdivásárhelyi fiatal – Beke István és Szőcs Zoltán – védelmezői is. E két, tűzijátékot játszó – és terroristaként 5—5 évre elítélt – csemete nem kerül szigorított börtönbe, ahogy azt a büntetés-végrehajtási országos hatóság akarta. Elég nekik, ha „zárt rendszerű” börtönbe kerülnek, mint például a csíkszeredai. Ez sem semmi! A csemetéket már eléggé megfenyegették, én inkább hazaengedném őket.

És sikerült belőni a harmadik gólt is! Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbüntette a székelyföldi lányokat rosszul fogadó temesvári állami intézményt, a Sürgősségi Kórházat, és a lányokkal csúful viselkedő orvosnőt. Az eljárás alapja, idézzük: „A páciensnek joga van tudni az egészségi állapotával kapcsolatos információkat, a vizsgálat eredményét, valamint az esettel járó potenciális veszélyeket és kockázatokat. Ugyanakkor a fent említett információkat tisztelettudóan kell a pácienssel közölni, a lehető legérthetőbben; ha a beteg nem beszéli a román nyelvet, akkor anyanyelvén kell ezt megtenni, vagy egy olyan nyelven, amit az illető ért.” Az indoklás jogi fedezete a 2003 évi 43. számú törvény 6. és 8. bekezdése. Megismétlem, ilyen esetben a 2003 évi 43-as számú törvény 6-dik és 8-dik bekezdésére kell hivatkozni. Erre hivatkozhat minden beteg, aki kínjában éppen nem beszél jól románul.

Tehát jelenleg 3—1-re vezetünk. Még nem vesztettük el a meccset! – bocsánat, még meg is nyerhetjük. Érdemes ráhajtani.