Eddig ismeretlen majomfaj egyedének maradványaira bukkantak egy ősi kínai sírban – adta hírül a BBC News. A gibbonféle mára kihalt, ami arra utal, hogy az ember jóval a modern kor előtt hozzájárulhatott a majmok pusztulásához – olvasható a Science tudományos lap aktuális számában.

A most felfedezett új faj, a Junzi imperialis lehet az első, melynek kihalása az emberi tevékenység közvetlen következménye a Londoni Állattani Társaság tudósai szerint. Kína középső részén, Sanhszi tartományban, egy nagyjából 2300 éves sírkamrában találták meg a kihalt gibbonféle koponyatöredékét más állatok, hiúzok, leopárdok és egy fekete medve maradványaival együtt. A sír – és talán az emberszabású is – Hszi asszonyé lehetett, aki Kína első császárának nagyanyja volt.

A gibbont Kínában luxus háziállatként tartották, nemes tulajdonságokkal ruházták fel. Két gibbonfaj a közelmúltban tűnt el Kínából, az országban még létező többi fajt a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetettek közé sorolja. A Kínában élő gibbonfajok egyike, a hajdani gibbon ma valószínűleg a világ legritkább emlősfaja, mindössze 26 példánya él.