Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót ma hajnalban érte a halál Budapesten – tájékoztatta az MTI-t a család. Kányádi Sándor a Hargita megyei Nagygalambfalván születt 1929. május 10-én. A középiskolát Székelyudvarhelyen végezte, majd beiratkozott a marosvásárhelyi Színházművészeti Főiskolára, végül a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Karán szerzett magyar-irodalom szakos tanári diplomát 1954-ben. Tanárként sosem dolgozott, életét az irodalomnak szentelte.

Páskándi Géza fedezte fel 1950-ben, első versét az Ifjúmunkás című lap közölte. Első verseskötete Virágzik a cseresznyefa címmel 1955-ben jelent meg. Életművének fontos részét alkotják az esszék és műfordítások, de írt drámát és forgatókönyvet is.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Műveit angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvekre is lefordították.

Kányádi Sándort várhatóan szülőfalujában, Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra. A temetés időpontjáról a család később ad tájékoztatást.