Az igazságügyi miniszter szerint folytatódik Sebastian Ghiţă kiadatási eljárása annak ellenére, hogy a legfelső bíróság felmentette a volt parlamenti képviselőt egy második korrupciós ügyben. A politikus jelenleg Szerbiában hatósági felügyelet alatt áll, és kiadatására vár. Az ítélet nem jogerős.

Ghiţát azzal vádolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hogy bizalmas információkat vásárolt Ploieşti város volt rendőrfőnökétől és a táblabíróság egyik ügyészségi vezetőjétől, folyamatban lévő bűnvádi eljárásokról.

A per során az ügy több tanúja is visszavonta vallomását, és azt állította, hogy azokat az ügyészek zsarolással kényszerítették ki. Ennek nyomán a bíróság megalapozatlannak ítélte a megvesztegetés, pénzmosás, befolyással üzérkedés, titoksértés vádját, és felmentette az ügy vádlottjait.

Ghiţát tavaly szeptemberben már felmentették egy másik ügyben, amelyben azzal vádolták, hogy egy neki ajándékozott házzal vesztegette meg Ploieşti város polgármesterét az Asesoft kosárlabdacsapat önkormányzati támogatása fejében.