Több mint 3300 tűzoltó és 2200 felszerelés áll készenlétben, hogy a lakosság és a helyi hatóságok segítségére siessen azokban a térségekben, ahol veszélyes meteorológiai jelenségekre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben ? tájékoztat az Agerpres hírügynökség az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség közleményére hivatkozva.

A péntek reggelig tartó figyelmeztető előrejelzés szerint Erdélyben, a Bánságban, a Körösök-vidékén, Máramarosban, Olténiában, Havasalföld nyugati részén, valamint a hegyvidékeken heves széllökésektől és villámlásoktól kísért zivatarok várhatók. A lehulló csapadék mennyisége hegyvidéken elérheti akár a négyzetméterenként 80 litert, jégeső is lehetséges. Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet árvízkészültséget rendelt el több folyó vízgyűjtő medencéjére.

Az említett térségekben a katasztrófavédelmi felügyelőségek biztosították a személyzeti tartalékok mozgósíthatóságát, előkészítették az árvizek esetén szükséges technikai felszereléseket és állandó megfigyelés alatt tartják a folyóvizeket.

A károk csökkentése érdekében a hatóságok azt tanácsolják a lakosságnak, hogy szélvihar, jégeső idején tartózkodjon védelmet nyújtó helyiségekben, áramtalanítsa az elektromos berendezéseket és amennyiben lehetséges, a járműveket ne parkolja fák, illetve villanyoszlopok közvetlen közelébe. Figyelemmel kell kísérni az vízelvezető csatornák és sáncok állapotát, szükség szerint el kell hárítani a víz útjába került akadályokat ? olvasható az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség közleményében.