A közigazgatási törvénykönyv kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság úgy döntött, hogy a prefektusi és az alprefektusi tisztség közméltóság lesz, és nem magas rangú köztisztviselő, mint jelenleg.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői, Florina Presadă és Victor Paul Dobre kitartottak amellett, hogy a prefektusnak köztisztviselőnek kell maradnia, mert szerintük, egy politikailag kinevezett prefektus nem merne eljárást indítani saját pártjának polgármesterei ellen.

Ezzel szemben Cseke Attila RMDSZ szenátor úgy érvelt, hogy az ő megyéjében mindig is politikai alapon nevezték ki a prefektusokat, ezért véget kell vetni a képmutatásnak.

Az elfogadott cikkelyek szerint a prefektus a kormány képviselője helyi szinten. A kormánymegbízott szavatolja a törvény és a közrend betartását, vezeti a minisztériumok és a kormány alárendeltségébe tartozó többi központi közigazgatási intézmény dekoncentrált közszolgálatait, ellenőrzi a megyei tanács, a helyi tanács vagy a polgármester döntéseinek törvényszerűségét. A prefektus munkáját egy vagy két alprefektus segíti.