Elfogadta ma a képviselőház plénuma azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében lakóhelyükön vagy hétvégenként tölthetik le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek ? tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A jóváhagyott indítvány a következő megoldásokat javasolja a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként: az elítéltek büntetésük nagy részét lakóhelyükön töltik le, belügyi alkalmazottak felügyelete alatt, elektronikus karkötővel vagy anélkül.

A másik lehetőség szerint az elítéltek büntetésüket hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap pedig külön erre a célra létesített központokban vagy börtönben töltik.

A harmadik megoldás, hogy az elítéltek büntetésüket egy úgynevezett vegyes rendszerben, azaz részben lakóhelyükön, részben közmunkával töltik.

A büntetés-végrehajtást szabályozó törvényt módosító rendelkezés nem érvényes az erőszakos bűncselekmények, illetve korrupciós bűntettek – vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés – miatt elítéltekre, illetve a visszaesők esetében.

A tervezetről döntő kamaraként szavazott a képviselőház.