Felfelé ? azaz 4,4 százalékról 5,1 százalékra – módosította a Nemzetközi Valutaalap a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését ? tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A nemzetközi pénzintézet tegnap közzétett jelentése értelmében azonban jövőre jelentősen lassul a hazai gazdaság bővülése.

Az IMF szerint 2018-ban az európai országok közül Málta és Románia gazdasága fog a leggyorsabb ütemben növekedni, 5,7, illetve 5,1 százalékkal. 2019-ben azonban mindössze 3,5 százalékkal bővül a román bruttó hazai termék – mutat rá a jelentés.

Romániára vonatkozó inflációs várakozását is növelte az IMF, amely az idei évre 4,7 százalékos pénzromlási ütemet jósol az októberben előrejelzett 3,3 százalékhoz képest. Jövőre 3,1 százalékra lassulhat a drágulási ütem – áll még a World Economic Outlook nevű kiadványban közzétett jelentésben.

A hazai munkanélküliségi rátára vonatkozó becsléseit a korábban jósolt 5,2 százalékról 4,6 százalékra mérsékelte a nemzetközi pénzintézet, jövőre pedig szintén 4,6 százalékot vetít előre.