Az egészségügyi rendszer radikális átalakítását javasolja Raed Arafat. A belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlegének (DSU) vezetője az egészségügyi világnap kapcsán nyilatkozott.

Kijelentette:  az egészségügyi rendszer finanszírozása jóval az európai átlag alatt van, ezért különösen fontos, hogy a rendszer fenntartására szánt összegeket a lakosság szükségleteinek fedezésére használják fel, és ne az egészségügyi szolgáltatók profitjának növelésére fordítsák.

Ez szerinte úgy érhető el, ha a magán egységek kiadásait kiegészítő magánbiztosításokból fedeznék, hogy azok ne versenyezzenek az állami egészségügyi rendszerrel, ugyanakkor meglátása szerint külön kellene választani a kereskedelmi és az állami intézményeket, az orvosi személyzetnek pedig választania kellene, hogy a közintézményekben vagy magánklinikákon dolgozik.

A prevenció érdekében Arafat javasolta további az eletronikus cigaretták betiltását a közintézményekben. Jelenleg csak a hagyományosnak nevezhető dohánytermékek fogyasztása tilos.