Elfogadta tegnap a Képviselőház az alkotmánymódosító népszavazások megszervezéséről szóló törvénymódosítást, amelyre azért volt szükség, hogy még idén májusban ?egy férfi és egy nő? önkéntes házasságaként határozhassák meg a család fogalmát az alkotmányban, a hatályos alaptörvényben szereplő ?házastársak? kifejezés helyett. Az alkotmánymódosító törvénytervezet túljutott a Képviselőházon, jelenleg a Szenátus elfogadására vár.

Hatályba lépéséhez azonban érvényes és eredményes népszavazásra is szükség van. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint még idén májusban népszavazást írhatnak ki az alkotmányos családmeghatározásról. A népszavazási törvény módosításával a kormánytöbbségnek az volt a célja, hogy egyszerűsítse az eljárást, úgy, hogy ha a Parlament egy alkotmánymódosító törvénytervezetet fogad el, akkor arról 30 napon belül automatikusan a népszavazást is megrendezzék, anélkül, hogy a referendum kiírásáról külön törvényt kellene hozni.

Az Agerpres beszámolója szerint a szociálliberális kormánytöbbségnek azért volt fontos ez a rendelkezés, mert ezzel kiiktatják az államfőt az alkotmánymódosító eljárásból. Amíg ugyanis a népszavazás kiírásáról külön törvényt kell hozni, annak megszervezését az államfő alkotmányossági óvással hátráltathatja, vagy visszaküldheti megfontolásra a Parlamentnek.