Adásunk első felében Salamon Márton Lászlóval, a Román Kulturális Intézet tel-avivi fiókjának új igazgatójával beszélgetünk. A karrierdiplomataságig hosszú és érdekes utat bejáró Salamon Márton Lászlót életpályájáról, karrierjéről, terveiről és nem utolsó sorban a zsidó húsvétról faggatjuk.

Ezt követően a magyar fotográfia nagy alakját, a 81 esztendős, kolozsvári születésű Korniss Pétert kérdezzük két, Bukarestben megtekinthető tárlatáról. Mindkettő a művész ötven évet felölelő, folyamatosan megújuló, páratlan munkásságát mutatja be. A ?meg kell örökíteni azt, ami hamarosan eltűnik? elvet valló Korniss Péter   hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg, elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, amely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig.

Adásunk végén egy másik bukaresti tárlatot is bemutatunk Önöknek, ez ugyancsak a Balassi Intézetben tekinthető, Hátrahagyottak emlékezete címmel. A kiállítás az 1849-es aradi vértanúk szeretteinek állít emléket, és Kósa András László, az intézet igazgatója beszél róla.