A román-magyar határ melletti négy romániai megye önkormányzata támogatja, hogy területükön megépüljön a Via Carpatia európai közlekedési folyosó, miután az illetékesek egy megállapodást írtak alá erről tegnap.

Szatmár, Bihar, Arad és Temes megye önkormányzata ennek a megállapodásnak az aláírásával csatlakozott a kezdeményezéshez. A tegnapi tanácskozást a Bihar megyei önkormányzat kezdeményezésére szervezték, amelyen lengyel, szlovák és magyar hivatalos személyek is részt vettek. A gyorsforgalmi folyosó hazánkat érintő nyomvonala még nincs pontosan meghatározva. Az illetékesek két lehetőséggel számolnak, vagy Szatmár megyén keresztül lép be Romániába, vagy a Bihar megyei Borstól halad majd Arad, Lugos, Karánsebes és Calafat irányába.

A folyosó kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot hét és fél évvel ezelőtt Lengyelországban írtál alá a kezdeményező Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Görögország képviselői. A 3300 kilométer hosszúra tervezett Via Carpatia a litván Klaipéda és Kaunason, a lengyel Bialystokon, Lublinon, Rzeszówon, a szlovákiai Kassán keresztül Debrecenig, továbbá Románián és Bulgárián keresztül halad Görögországig.