Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára emlékezik ma a magyarság. Ebből az akalomból Erdély-szerte is emlékműveknél, kopjafáknál való koszorúzásokkal, ünnepi műsorokkal emlékeznek meg a márciusi ifjakról.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ebben az évben Szatmárnémetiben tartja március 15-i központi rendezvényét, amelynek fénypontja a Szatmár megyéhez több szálon is kötődő gróf Széchenyi István szobrának felavatása. A szövetség március 15-i üzenetében azt kérte, hogy 2018-ban legyen józanság, több az egyenlőségből, a szabadságból és a testvériségből! A Kelemen Hunor elnök által jegyzet üzenetet az RMDSZ mai hírlevele közölte. „Március 15. összeköt bennünket, magyarokat, annak ellenére, hogy sok olyan kérdés van, amelyben megoszlik a véleményünk” – áll az üzenetben.

Az Erdélyi Magyar Néppárt március 15-ei központi rendezvényét ? az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal közös szervezésben ? Nagyváradon tartja ? tájékoztat az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája. Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke és Nagy József Barna, az EMNT országos alelnöke szerint a rendezvényen felszólal Szilágyi Zsolt pártelnök és Németh Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője, a Külügyi bizottságának elnöke is.