Ellenállt a köpeci gát az Olt folyón levonuló áradásnak, elkezdett apadni a folyó ? tájékoztattak a Kovászna megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) illetékesei.

„Csökkenőben van a vízszint, a kritikus órák elteltek, és a gát ellenállt. Lehetséges, hogy problémák nélkül megússzuk a helyzetet” – nyilatkozta Marius Tolvaj sajtószóvivő, hozzátéve, megelőző intézkedésként folytatják a gát megerősítéséhez szükséges homokzsákok lerakását. Tegnap este a gátszakadás veszélye miatt 130 lakásból 300 személy evakuálását rendelte el Lázár Kiss Barna polgármester a Baróthoz tartozó Köpecen.

Az érintett lakosok közül egyesek rokonoknál, barátoknál töltötték az éjszakát, mások az önkormányzat felajánlására a helyi sportteremben húzódtak meg, a legtöbben azonban nem voltak hajlandóak elhagyni otthonukat – mondta az elöljáró. A szakemberek tegnap este úgy becsülték, hozzávetőlegesen tíz órán át tart, míg az áradás átvonul az Olt erdővidéki szakaszán, addig számolni kell a gátszakadás veszélyével.

Mára virradó éjszaka Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter is kiszállt a helyszínre. Viorica Dăncilă kormányfő szerint, aki a mai kormányülés kezdetén számolt be a Kovászna megyei árvízhelyzetről, jelenleg a helyszínen tartózkodik Carmen Dan belügyminiszter is. A tárcavezetőt a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Raed Arafat is elkísérte Kovászna megyébe.

‘Pillanatnyilag az a legfontosabb, hogy rábírjuk az embereket az árvíz által veszélyeztetett terület elhagyására. Még ha jelenleg vissza is húzódott a víz, a nyomás továbbra is nagy, és ha átszakad a gát, az emberek élete kerül veszélybe’ – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a belügyi alakulatok felkészültek a kényszerű kilakoltatás végrehajtására is, amennyiben szükség lenne rá. Az utóbbi másfél napban több mint tíz települést sújtott az árvíz Háromszéken – derül ki a katasztrófavédelem részleges kimutatásából.

Jelenleg a Brassó megyei Tatrang patak is nagyobb veszélyt jelent, ezért a katasztrófavédelmisek fontolóra vették, hogy szükség esetén Kökösbácstelek régi temetője környékén rést ütnek a Tatrang töltésén, hogy minimálisra csökkentsék az áradás okozta károkat.

Viorica Dăncilă beszámolója alapján, a Belügyminisztérium ma reggeli adatai szerint 13 megye 31 települését sújtotta az árvíz hazánkban. Három országút és több mint 350 gazdaság került víz alá. A prefektusok és a hatóságok készenlétben állnak Brassó, Bákó, Călăraşi, Kovászna, Dâmboviţa, Giurgiu, Hargita, Maros, Prahova, Szeben, Teleorman, Vâlcea és Vaslui megyében, hogy szükség esetén a lakosság segítségére siessenek.