A Kék Ház, a szöuli elnöki hivatal tegnapi közlése szerint csúcstalálkozót tart Szöul és Phenjan Észak- és Dél-Korea határán áprilisban. Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében üdvözölte a fejleményeket.

Több mint egy évtizede nem volt legfelsőbb szintű tanácskozás Dél-Korea és Észak-Korea között. Szöul azt is közölte, hogy Észak-Korea ígéretet tett nukleáris fegyver-és rakétakísérletei felfüggesztésére. Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági igazgatója pedig úgy nyilatkozott: Phenjan közölte a dél-korai küldöttséggel, hogy készen áll a megbeszélésekre Washingtonnal Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről és az észak-koreai-amerikai viszony rendezéséről. A két Korea vezetői április végén találkoznának Panmindzsonban. Megállapodtak abban is, hogy úgynevezett forró drótot, azaz közvetlen telefonvonalat létesítenek egymással a katonai feszültség enyhítése végett. A két Korea harmadik alkalommal tartana csúcstalálkozót.

2000-ben és 2007-ben Kim Dzsong Il – Kim Dzsong Un apja – tárgyalt dél-koreai elnökökkel. A koreai háború 1953-ben nem békekötéssel ért véget hanem csupán tűzszüneti egyezménnyel, így a két Korea nemzetközi jogilag azóta is háborúban áll egymással. (MTI)