Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei szakmai hírnevük és függetlenségük megvédését kérte a Legfelső Bírói Tanácstól (CSM).

A kérés aláírói ugyanakkor ellenvetésüknek adnak hangot Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívásával kapcsolatban. Beadványukban utaltak a Vlad Cosma volt szociáldemokrata képviselő által közzétett hangfelvételekre, amelyek szerint a DNA ügyészei bizonyítékokat fabrikáltak, és betanították a védelem tanúit, hogy hogyan vezessék félre a bíróságot.

Az ügyészek hangsúlyozzák: a képviselői állításai nem bizonyítottak, ennek ellenére azokra alapozva számos politikus és közméltóság támadta a DNA ügyészi testületét.

Az ügyészek kérik a bírói tanácsot, állapítsa meg, hogy az idézett vádak alaptalanok, és ezek célja szakmailag hitelteleníteni az ügyészeket.

A DNA ügyészei ugyanakkor leszögezik, hogy nem értenek egyet az igazságügyi miniszterrel, aki Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztését kérte az államfőtől.