Az államfő nem tartja világosnak az igazságügyi miniszter jelentését, amelynek alapján Tudorel Toader tegnap este kezdeményezte Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztését.

Az államfőnek más véleménye van a DNA vezetőjének munkájáról, így a dokumentumot az elnöki hivatal szakértői alaposabb tanulmányozásnak veti majd alá – közölte az elnöki hivatal.

A közlemény egyúttal emlékeztet: Johannis számos alkalommal elégedettségét fejezte ki a DNA és annak vezetősége tevékenységével kapcsolatban, és ezt az álláspontját fenntartja. A kommüniké hozzáteszi: a román államfő minden alkotmányos eszközét latba veti az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása és a jogállamiság megerősítése érdekében.

Tudorel Toader javaslatát a Legfelső Bírói Tanácsnak kell véleményeznie, Kövesi menesztésére pedig az államfő dönthet.

Az igazságügyi miniszter szerint a korrupcióellenes főügyész alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes, Romániát külföldön lejárató módon vezeti a vádhatóságot, leváltásra pedig a jogállamiság helyreállítása, a korrupcióellenes harc miatt van szükség.

Tegnap esti sajtónyilatkozatában Tudorel Toader 20 pontos bűnlajstromot olvasott fel. Egyebek mellett felrótta Laura Codruta Kövesinek, hogy a DNA az utóbbi egy évben háromszor is túllépte alkormányos hatáskörét, beavatkozott a törvényhozás folyamatába, illetve az alkotmánybíróság ilyen irányú döntése ellenére megtagadta, hogy megjelenjen a 2009-es elnökválasztást kivizsgáló parlamenti különbizottság előtt. Ezzel nemcsak elutasította a lojális együttműködést a nép választott képviselőivel, hanem a parlament és az alkotmánybíróság autoritását is megkérdőjelezte, akadályozta az igazság kiderítését ? mondta a miniszter.