Újabb korrupciós ügyben ítélte el tegnap a fővárosi táblabíróság a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagjait, köztük Markó Attila egykori kisebbségügyi államtitkárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt parlamenti képviselőjét, akire első fokon öt év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint az ügy 12 vádlottja csaknem 85 millió eurós kárt okozott az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. Az ügyben többek között Horia Georgescu, a tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt elnöke négy év letöltendő börtönbüntetést kapott. A megvádolt négy ingatlanbecsüs közül egy letöltendő, kettő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a negyedik szakértőt felmentették. Az ítélet nem jogerős, az érintett felek az indoklás közzététele után fellebbezhetnek.

Markó Attila ma az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében kommentálta a táblabíróság tegnapi ítéletét. „Elítéltek egy olyan bűncselekmény miatt, amiről nem is tudhattam, és egy olyan tényállás alapján, amit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított” ? fogalmazott bejegyzésében a volt politikus, aki szerint nem a bíróságon, hanem valahol máshol hozták az ellene tegnap kihirdetett ítéletet. Markó Attila az MTI-nek elmondta: nincs kétsége afelől, hogy vannak bírók, akik a döntések előtt egyeztetnek az ügyészekkel, a titkosszolgálatokkal.