Mindenki számára kötelező lesz az általános „nemzeti szolgálat” Franciaországban, amelynek bevezetése Emmanuel Macron államfő egyik választási ígérete volt – jelentette be ma a francia kormányszóvivő.

Miután Franciaországban 1997-ben eltörölték a sorkatonai szolgálatot, Macron az elnökválasztási kampányban egy hónapos kötelező és általános nemzeti szolgálat bevezetésére tett javaslatot, amely évente 6-800 ezer fiatalt érintene. Megválasztása után Macron megismételte a javaslatot, amelynek részleteiről azóta is találgatások folynak, és a kormánytagok az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek.

Jean-Jacques Bridey, a nemzetbizottság védelmi bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet tegnap, hogy jogi akadályok miatt felnőttek számára nem lehet kötelezővé tenni a szolgálatot, az ugyanis megtámadható az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Becslések szerint évente 2-3 milliárd euróba kerülne a fiatalok egyhavi állami foglalkoztatása, és a katonai szolgálatot választóknak jelenleg nincs elég hely a hadseregben. Az elképzelésről készülő parlamenti jelentést február 21-én mutatják be, az államfő által megbízott munkacsoport pedig áprilisra készíti el a véleményét. (MTI)