Az Európai Bizottság az idén 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Romániában, ami elmarad a román hatóságok prognózisától.

A kormány az idei költségvetésben 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, de a gazdasági előrejelzésekkel foglalkozó kormányzati bizottság a hét elején már 6,1 százalékra növelte a 2018-as GDP-növekedésre vonatkozó becslését. A bizottság szerint a növekedés fő hajtóereje a beruházások lesznek, nem a fogyasztás. Egyes elemzők is lehetségesnek tartanak ekkora bővülést, de – mint mondták – ahhoz lényegesen több beruházást kell végrehajtania a kormánynak, mint 2017-ben.

Az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzésében azt valószínűsíti, hogy a román hazai bruttó termék (GDP) 2019-ben 4 százalékkal fog bővülni.

A román kormány hivatalosan 6,1 százalékos növekedést várt 2017-re, de már közölték, hogy a GDP-bővülés akár a 7 százalékot is elérhette. Végleges adatokat egyelőre nem közölt a statisztikai intézet a tavalyi utolsó negyedévre és 2017 egészére vonatkozóan.