Erről az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén döntött. A javaslat szerint a 2019-ben esedékes EP-választásokon ? a 73 brit mandátum felszabadulásával ? 27 képviselőt uniós választókerület kialakításával választottak volna meg.

A képviselők elvetették az indítványt. Megszavazták ugyanakkor, hogy az EP tagjainak száma a Brexitet követően 751-ről 705-re csökken. A 73 brit mandátumból 46 tartalékba kerülne egy esetleges EU bővítés esetére, a maradék huszonhét képviselői helyet 14 tagállam között osztanák szét.

A parlament sajtószolgálata kiemeli, hogy a változásokra csak akkor lesz szükség, ha az Egyesült Királyság valóban kilép az EU-ból.

A tájékoztatás szerint az egyenlőtlenségek kiegyenlítése érdekében Franciaország és Spanyolország 5-5, Olaszország és Hollandia 3-3, Írország 2, valamint Lengyelország, Románia, Svédország, Ausztria, Dánia, Szlovákia, Horvátország, Finnország és Észtország 1-1 további mandátumot kapna. A többi uniós tagállam, köztük Magyarország mandátumainak száma nem változna a jelenlegihez képest.