Sikerrel felbocsátották ma Japánban a világ legkisebb, műhold hordozására alkalmas űrrakétáját, egy évvel egy hasonló próbálkozás kudarca után – közölte a japán űrhivatal (JAXA).

A 10 méter hosszú és 50 centiméter átmérőjű rakétát a délnyugati Kagosima prefektúrában fekvő ucsinurai űrközpontból indították. A rakéta egy parányi, mindössze 3 kilogrammos műholdat szállított, amelyet a Tokiói Egyetem fejlesztett ki. A mikroműhold a tervek szerint felvételeket fog készíteni a Föld felszínéről. A japán űrkutatási ügynökségnek sikerült leszorítania a kis méretű rakéta fejlesztési és indítási költségeit azzal, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészeket, mobiltelefonokban és háztartási eszközökben is használt akkumulátorokat használt.

A ma felbocsátott rakéta egy korábbi verziójával tavaly januárban próbáltak meg pályára állítani egy műholdat, de akkor a rakéta indítás után pár perccel a tengerbe zuhant a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt. A probléma kiküszöbölése érdekében a japán fejlesztők azóta több mint 40 javítást végeztek el a rakéta modelljén.