Összesen 13 megye 132 településén okozott áramkiesést a havazás és a hóvihar ? tájékoztat az Agerpres hírügynökség Carmen Dan belügyminiszterre hivatkozva. A prefektusokkal tartott ma reggeli távértekezleten a belügyi tárca vezetője bejelentette: az idei első komolyabb havazás nem idézett elő súlyos helyzeteket, nincsenek elzárt települések, azonban sok helyen megszakadt az áramellátás a hóvihar miatt. Csaknem 32.000 háztartás maradt áram nélkül Fehér, Arges, Bákó, Brăila és Hunyad, és az Electrica áramszolgáltató vállalt 93 hibaelhárító csapata terepen dolgozik.

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság tájékoztása szerint a havazás miatt korlátozták a forgalmat a 7,5 tonnánál nagyobb járművek esetében az 1A jelzésű országúton, Vălenii de Munte és Brassó között. Az intézkedéssel a forgalom megbénulását szeretnék megelőzni. Krassó-Szörény megyében már tegnap este lezárták a forgalom elől az 582E, a 608-as és az 582-es jelzésű megyei utat, és nem lehet közlekedni a 67C Transalpina magashegyi út Rânca és Novaci közötti szakaszán sem. Kovászna megyében az úttestre dőlt fák miatt éjfél óta áll a forgalom a 11C jelzésű országúton, Torja és Sepsibükszád között. Hargita megyében a vasúti közlekedés állt le a 400-as fővezetéken Csíkszentkirály és Tusnád falu között, a sínekre zuhant fák miatt. Az erős szél miatt leállították a tengeri és folyami szállítást a Midia-kikötőben.

Felfüggesztették a tanítást több tanintézményben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Ezt Liviu Pop tanügyminiszter jelentette be azon a mai távértekezleten, amelyet Mihai Fifor ügyvivő miniszterelnök tartott a prefektusokkal. A miniszter összesítése szerint országos szinten 14 megye 88 tanintézményében függesztették fel az oktatást. Az erdélyi megyék közül Hargita, Brassó és Szeben megyében három-három tanintézményt zártak be a rossz idő miatt. Az elmaradt órákat utólag pótolják ? nyilatkozta a szaktárca vezetője.