Románia csekély haladást ért el a törvényhozókat, a bírákat és az ügyészeket érintő korrupció megelőzése terén, az e tekintetben megfogalmazott ajánlások közül mindössze kettőt valósított meg maradéktalanul – derül ki abból a jelentésből, amelyet ma tett közzé az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport. Az Agerpres hírügyn9ökség tájékoztatása szerint a GRECO 13 ajánlást fogalmazott meg egy 2016-os felmérésben. Ezek közül kettőt kielégítő módon, négyet csak részben, hetet pedig egyáltalán nem valósított meg az ország – állítják.

A jelentése jelentős kezdeményezésként értékeli, hogy a parlament elfogadta 2017 októberében a képviselők és szenátorok magatartási kódexét, azonban a túl általános megfogalmazások, illetve az alkalmazási szabályok hiányosságai miatt e törvényi keret nem kielégítő. A dokumentum szerint Románia nem helyez kellő hangsúlyt a törvényhozók vagyon- és érdeknyilatkozatait ellenőrző Országos Feddhetetlenségi Ügynökség tevékenységének hatékonyabbá tételére, bár a munkamódszerek és az adatfeldolgozás jelentősen javult. A romániai jogalkotási folyamatok is aggasztják a GRECO-t, amely úgy véli, túl gyakran élnek a törvényhozók a sürgősségi eljárás lehetőségével, ugyanakkor sokszor éri az a vád őket, hogy széles körű egyeztetés vagy az átláthatóság elvének betartása nélkül fogadnak el törvényeket. A GRECO hiányolja a vezető tisztségeket betöltő ügyészek és bírák kinevezési eljárásának objektivitását és átláthatóságát garantáló intézkedéseket, és úgy véli, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak fontosabb szerepet kellene kapnia e procedúrában.

A jelentést 2017. december 8-án állították össze a GRECO plenáris ülése keretében, amelyen arról is döntés született, hogy sürgősen felülvizsgálja a szervezet az igazságügyi törvényeket módosító három jogszabálytervezetet. Az ezekről készült felmérést nem foglalták bele a ma közzétett jelentésbe, mert még kidolgozás alatt áll, vélhetően a március 19-e és 23-a közötti plenáris ülésen ismertetik majd.

A GRECO ugyanakkor felkérte a romániai hatóságokat, hogy adjanak tájékoztatást a csak részben vagy egyáltalán nem megvalósított ajánlások ügyében.